Coaching --> Wat is PaardencoachingPaarden coaching of coachen met behulp van paarden klinkt voor sommige mensen wat zweverig maar dat is het zeker niet.
Paarden zijn heel erg gevoelig en in de kudde scannen ze elkaar continue.Ze leven in het 'hier en nu', zijn open, eerlijk, objectief en oordelen en veroordelen niet.
Een paard is een vlucht- en prooidier, maar door in een kudde te leven, is zijn overlevingskans groter. In de kudde is het van levensbelang dat er goed wordt samen gewerkt.
Zo heeft elk dier in de kudde een belangrijke rol. Dat kan zijn de leidende merrie die er voor zorgt dat de kudde naar de beste plaatsen voor voedsel en water wordt geleid, zij kent de routes.
Dat kan zijn de drijvende hengst, die er voor zorgt dat de kudde veilig en bij elkaar blijft. En zo zijn er nog veel meer rollen in de kudde.
Als wij als mensen samen zijn met paarden, zijn wij op dat moment onderdeel van de (mini)kudde.
Het paard ziet ons als nieuw 'dier' in de kudde en zal ons dan ook direct scannen om te kijken wie wij zijn en of we te vertrouwen zijn.
Paarden voelen direct aan wat de energie is van deze nieuwe kuddegenoot en of hij wel of niet in balans is.
Een paard voelt deze onbalans zowel energetisch (wat je denkt en voelt) als fysiek (wat je uitstraalt).
Voor een paard is dat belangrijke informatie, want op het moment dat de kudde moet vluchten weten de kuddegenoten van elkaar wie er bijvoorbeeld bescherming of ondersteuning nodig heeft.
Een paard geeft non-verbaal feedback over hoe hij jou ziet, of je in balans bent, of hij je vertrouwt.
Deze non-verbale feedback geef ik aan je terug. In de paardencoaching noemen we dat ook wel spiegelen.
Het teruggeven heeft als doel dat jij je bewust wordt van jouw reactie of de reactie van het paard. Je zou dit kunnen vertalen naar je dagelijks leven, naar je werk. Maar dat is vooral iets van jou. Daar mag je antwoord op geven, maar hoeft niet.
Paarden draaien er niet omheen en laten zien hoe jij wordt ervaren vanuit het perspectief van het paard als onderdeel van de kudde. En dat is soms heel vriendelijk en zacht, maar kan ook best wel eens confronterend zijn. Maar in elk geval is het altijd eerlijk. En het is aan jou of en wat je met de ervaring doet.
Ik zorg voor de veilige omgeving en de veiligheid van jou.


Tijdens de sessies wordt er niet op de paarden gereden, maar wordt er vanaf de grond met de paarden gewerkt.
Dat geldt ook voor de trainingen met kinderen, de Pony Power voor Kids en de Paardenkracht voor Pubers.
Je hebt geen ervaring met paarden en/of pony's nodig. En als je bang bent voor paarden is dat ook geen probleem. Het is heel normaal om enige angst voor paarden te hebben als je nog helemaal geen ervaring met paarden hebt. Het grootste deel van onze deelnemers is angstig voor paarden of voelt in het begin een lichte spanning. Mijn ervaring is dat dat snel minder wordt.


Nieuwsgierig geworden? Lees dan op de pagina Aanbod wat Stal Bolheim voor je kan betekenen, of meld je aan op de pagina Aanmelden, of stuur een mailtje.